روش های جوشکاری پلی اتیلن

در خصوص جوش پلی اتیلن که در اتصال شبکه های آبرسان و گازرسان اهمیت دارد باید بدانیم که از دو روش سرد و گرم می توان پلی اتیلن را بهم اتصال داد.

  • روش سرد: روش سرد به صورتی مکانیکی از اتصالات فیتینگ استفاده می شود و می توان اتصالات و لوله ها را تا اندازه 125 میلیمتر بهم وصل کرد.
  • روش گرم: با استفاده از ماشین جوشکاری و اپراتوری عملیات جوش انجام می پذیرد که به آن الکتروفیوژن نیز می گویند.

نوعی از جوشکاری وجود دارد به صورت لب به لب که در ادامه درمورد آن توضیح می دهیم و در مقایسه با لوله های فلزی بسیار ساده و سریع است. با وجود اینکه جوشکاری پلی اتیلن آسان است اما آموزش صحیح آن و رعایت تمامی نکات ایمنی و استانداردها الزامی است.

  1. روش دستور کار دستگاه کاملا بررسی و از آن آگاهی داشت.
  2. تسلط به بازرسی چشمی و شرایط آناده سازی قطعه پلی اتیلنی را دارا بود. غیر از بلربینبی چشمی روش کنترل جوش با آزمایش مخرب و غیر مخرب وجود دارد که گروه مجربی باید ان را اجرا کنند
  3. دستورالعمل جوشکاری را باید به ترتیب رعایت کرد.

 

روش جوشکاری لب به لب :

روش جوش کاری لب به لب پلی اتیلن نمونه ایاز جوش بسیار قابل اطمینان برای انواع رزین های تر مو پلاستیک می باشد . در این قسمت مراحل جوش کاری لب به لب پلی اتیلن کاملا تشریح شده است . توجه دقیق به این مراحل  و یاد گیری آن برای جوش ککرای و مجریان اهمیت فراوانی دراد . استفاده صحیح از دستگاه زمانی میسر است که جوشکاران مراحل صحیح جوشکاری را بدانند و نگات اشاره شده در ذیل را به کار ببندند .

  • به هیچ وجه جوش لب به لب نباید رد هوای بارانی ، برفی ، باد هیا تند طوفانی و سرما و گرمای شدید صورت پذیرد . اگر قار است در چنین شرایطی اقدام به جوشکاری گردد ، لازم است از چادر مخصوص این کار استفاده شود .
  • توصیه می شود فضایی که در آن جوشکاری صورت می گیرد ، دراای دمای بالا تر از صفر درجه سانتی گراد می باشد و لذا در صورتی که دمای هوای بیرون زیر حد مذکور باشد ، استفاده از چادر و ایجاد دمای مناسب لازم
  • در صورتی که نیروی محرکه دستگاه از طریق ژنراتور را رو شن تا ولتاژ و آمپراز مناسب از خروجی ژنراتور وجود داشته باشد.

 

کنترل چشمی توازن سطح مقطع لوله های پلی اتیلن :

پی از عمل رنده کاری ،  لوله ها را لب به لب گرفته تا بتوان همترازی و فاصله بین لوله را کنترل نمود . شایان ذکر است که پس از رنده شدن دو سر لوله های پلی اتیلن به هیچ وجه نمی توانیم که دست یا هر چیز مرطوب یا آلوده را به سطح لوله و اتصالات رنده شده بزنیم و براده های داخل لوله را به طوری که دستمان و یا ابزار به سطح تراش خورده برخورد نکند از داخل لوله های پلی اتیلن خارج کنیم ، عدم همترازی لوله ها حداگثر می توان تا 10 % ضخامت لوله پلی اتیلن باشد در صورتی که از این مقدار بیشتر باشد ، باید لوله های پلی اتیلن از طریق روش های ذیل همتراز شوند .

  • محکم کردن و یا شل کردن بعضی از مهره ها به صورت موازی و یا ضربدری در یکطرف و یا دو طرف لوه های پلی اتیلن
  • با چرخندن ، لوله های پلی اتیلن را همتراز نموده و گیساز آن مهره های کلمپ ها را سفت نمود
  • تنظیم تکیه گاه ها در انتهای دیگر لوله ای پلی اتیلن
  •  

 

سیستم های اتصال لوله :

انواع مختلف سیستم های اتصال در خصوص لوله ها یپلی اتیلن به کار می رود. انواع اتصالات لوله های پلی اتیلن به دو بخش  اصلی تقسیم می شود.

  • اتصال پلی اتیلن  متحرک
  • اتصال پلی اتیلن ثابت
  • جوش - هوای داغ پلی اتیلن
  • جوش - بااکسترود های متحرک  پلی اتیلن
  • جوش - بات فیوژن پلی اتیلن
  • جوش الکترو فیوژن پلی اتیلن
  • جوش ساکت ( رابط ) پلی اتیلن

 

تمیز کردن لبه های لوله هیا پلی اتیلن و اعمال فشار و دما :

برای تمیز کردن لبه لوله های پلی اتیلن که از اهمیت بالایی برخوردار هستند باید پیش از از انجام این عمل جذب دما با استفاده از یک پارچه تمیز ( دستمال مخصوص )  با الکل خالص یا خلوص بالا دو سر لوله ها تمیز شوند و پس از آن دقت شود که هیچ گونه تماس با دستو یا هر ووسیله دیگری با سر لوله پلی ایتلن بر قرار نشود . در شرایطی که هیچگونه وسیله ای برای پاک کردن سطح هیتر وجود ندارد ، می توان لوله ای را گرم کرد . این عمل باعث می شود که لوله محل تماس خود را با هیتر پاک کند . برداشتن لوله گلی ایتلن و قرار دارن لوله اصلی در دستگاه هیتر با سطح تمیز شده آماده انجام عمل گرم کردن لوله ها با کیفیت با لا را دارد .

 

پس از انجام عملیات ، هیتر ( اتو ) را بین دو لوله پلی اتیلن دستگاه قرار می دهیم و فشار را تا حد مورد نظر ( فشار اعلام ششده از طریق سازنده دستگاه به اضافه فشار کششی ) افزایش داده و صبر می گردد ارتفاع برگشت لول پلی اتیلن رو سطح هیتر ( اتو ) در حد یک تا چهار میلی متر ایجاد گردد . ( مقدار لبه برگشت بستگی به قطر و ضخامت لوله پلی ایتلن متغییر است )

 

مشخصات عمومی لوله پلی اتیلن :

مقاومت بسیار خوب در مقابل شکستگی و ترک خوردگی ، مقاومت شیمیایی بسیار عالی ،مصون از خوردگی ، مقاومت در مقابل سرما تا دمای 40 درجه سانتی گراد ، مقاومت در مقابل گرما تا 80 درجه سانتی گراد ، انعطاف پذیری بالا ، خصوصیات هیدرولیکی عالی در در مقابل سائیدگی ، سبکی ، طول عمر زیاد ، قابلیت جوش پلاستیکی و مقاومت عالی در مقابل مزایای فراوان این لوله ها نقاط ضعفی نیز برای آنها مطرح است که اهم آنها خسارت و مشکلات ناشی از تشعشعات خورشیدی تابش مستقیم نور خورشید و حرارت فوق العاده می باشد که البته می توان با نگهداری صحیح لوله و اتصالات پس از تولید تا قبل از اجرا از بروز مشکلات در این خصوص جلوگیری کرد . مسلما طول عمر مناسب و مطلوب شبکه های پلی اتیلن علاوه بر این که متاثر از محاسنپلی اتیلن است ، مرهون عملیات اجرایی صحیح مخصوصا نصب و جوشکاری آنها نیز می باشد .در این راستا ، مراجعه به استاندارد های بین المللی و ملی معتبر مثل  CEN  اروپا و استاندارد IGS  می تواند راهگشا باشد . گروه های اجرایی باید به هنگام عملیات اجرا استاندارد های مربوطه را دقیقا رعایت نمایند یکی از مهمترین نکات و مسایلی که در اجرای شبکه های پلی اتیلن قابل توجه است ،  نحوه جوشکاری  لوله و اتصالات می باشد ، نحوه جوشکاری لوله و اتصالات پلی اتیلن می باشد .  از آنجایی که با گذشت زمان استفاده از لوله های پلی اتیلن قابل توجه است ، لذها به نظرمیرسد هر آنچه متون فنی و علمی بیشتری در خصوص کیفی و کاربرد این گونه لوله های گلی اتیلن اتشار می یابد ، ضمن ارتقاع سطح آکاهی مصرف کنندگان به همان نصبت به انتظار و توقع آنها از تولید کنندگان افزایش خواهد یافت .

مرحله جذب دما :

پس از ایجاد بید در حد مورد نظر ، فشار را حذف کرده ، به طوری که فقط ددو سر لوله با هیتر ( اتو ) در تماس باشند و اهرم یونیت هیدرو لیک در به منظور  اعمال فشار باقی می ماند . در این مرحله دما و انرژی گرمایی توسط هیتر در لوله های پلی اتیلن نفوذ می نماید و باید تا تمام شدن مدت مان توصیه شده بر اساس استاندارد صبر کرد .

 

مرحله سرد شدن :

پس از اتمام سرد شدن اکنون لوله های جوش داده دشه را از دستگاه خارج نموده و لوله ها طی زمان توصیه شده از طرف سازنده در محل مناسب و دور از تنش و کشش قرار می گیرند .

 

مرحله نهایی:

پس از اتمام شدن زمان نفوذ دما ( انرژی حرارتی ) دو لبه را از سطح هیتر ( اتوی لوله پلی اتیلن ) جدا کرده و عقب کسیده و دقت نی شود هیتر ( اتوی لوله پلی اتیلن ) در حین برداشته شدن به دو سر لوله اصابت نکند . در صورتی که به عقب راندن فک متحرک هیتر ( اتو پلی اتیلن ) به یکی از دو سر لوله پلی اتیلن بچسبد و با زدن ضربه به دست هیتر ( اتو ) و به آهستگی در حالی که با دست دیگر آن را کنترل می گردد .اتوی  لوله پلی اتیلن را از لوله جدا نموده و  برداشتن اتوی لوله پلی اتیلن به سرعت لب لوله ای پلی اتیلن را به هم چسبانده و فشار را تا حد مورد نظر ( فشار اعلان شده از طرف سازنده دستگاه به اضافه فشار کششی ) به طور یکنواخت و حرکت خطی و به آرامی افزایش داده تا به حد نهایی نهایی خود برسد . پس از این که فشار در این مرحله به میزان مشخص شده رسید ف فشار هیدرولیک و به اوج خود رسیده و لوله پلی اتیلن در هم ممزوج شده و جوشگاری صورت می گیرد . باید دو سر وله پلی اتیلن تحت فشار به طور ثابت به دو دستگاه باقی بماند تا زمان سرد شدن که از طرف سازنده دستگاه و براساس استاندارد اعلام شده سپری گردد نتیجتا عملا همبندی و جوش به به این روش صورت گرفته است .

 

زمانبندی و فرآیند های جوش لوله های پلی اتیلن :

پس از اتمام سرد شدن اکنون لوله های جوش داده شده را از دستگاه خارج نموده و لوله ها طی زمان توصیه شده از طرف سازنده در محل مناسب و دور از تنش و کشش قرار می گیرند

زمانبندی و فرآیند های لوله های پلی اتیلن :

شامل یک مرحله پیش فرآیند و پنج مرحله فرآیند می باشد .

مرحله پیش فرایند : شامل تامین مصالح و ابزار کار ( روشن کردن ژنراتور برق و صفحه اتو پلی ایتلن به منظور رسیدن به دمای 200 درجه سانتی گراد  )  قرار گرفتن خرک ها زیر لوله و تراز کردن دهانه لوله گلی اتیلن بر روی شاسی دستگاه جوش عملیات رنده کاریو تمیز کار ی یا الکل ( 38  دقیقه )

فاز اول : قرار گرفتن صفحه اتو درون دستگاه و چسباندن لبه لوله و صفحات اتو لوله پلی اتیلن با رعیت اتقال فشار های کششی و ثابت با مجموع 70 بار ( فشار کششی 40 بار و فشار ثابت 30 بار ) ( 10  ثانیه )

فاز دوم ( مرحله طبخ ) : با تقلیل فشار و آغاز و با حداقل تقلیل فشار به پایان می رشد

فاز سوم  جدا  کردن لبه لوله ها از صفحه اتو پلی اتیلن و خارج کردن صفحه اتو از درون دستگاه جوش ( 10 ثانیه )

فاز چهارم : چسابانیدن لبه لوله ها به یکدیگر ( رسیدن به فشار اولیه مجموعه فشار های کششی و ثابت است ( 70 بار )

فاز پنجم : مرحله خنگ شدن جوش و کاهش دمای جوش . مدت زمان گرم کردن صفهات اتو و رویت وضعیت شکل ظاهر ی جوش و نیز رویت تقلیل فشار( فشار سنج دستگاه سیستم هیدرو لیک ) رعایت کرد .

چنانچه عملیات جوش کاری پس از انجام اولین سرجوش ب طور پیوسته ادامه پیدا کند زمان پیش فرآیند گاهی اوقات تا 50 در صد کاهش می یابد

پتیلن صنعت، آماده پاسخگویی و مشاوره فنی در زمینه خرید انواع لوله و اتصالات پلیمری به مشتریان عزیز در ساعات مختلف روز است.